Sy- & Hantverksfestivalen

Varmt välkommen till gemenskapen!

Sy- & Hantverksfestivalen är Sveriges största mässa för sömnad, handarbete, smyckestillverkning och eget skapande. På mässorna kan du handla allt du behöver för din hobby. Mässhallen är full av färg, material, inspiration och kunniga utställare.

Många av våra besökare ser mässan som en av årets höjdpunkter, där man under tre dagar får träffa andra personer som delar ett gemensamt intresse; handarbete i alla dess former. Det är också en väldigt familjär och trevlig stämning som väntar besökarna. Inte minst är folk glada när de gjort ett fynd, hittat ett mönster eller tyger som annars kanske kan vara svåra att hitta.

Hos oss finns något för alla smaker.

Workshops

En viktig del av Sy- & Hantverksfestivalen är alla workshops som du kan delta i. Här får du lära dig nya tekniker eller utveckla de du redan kan. Varje mässa har olika workshops så läs gärna igenom mässguiden eller kika här på hemsidan. Aktiviteter och workshops hittar du här (klicka).

Exempelvis har man kunnat lära sig att virka amigurumi, något som är populärt både bland stora och små besökare. Vill du prova att göra dina egna smycken finns det ofta flera olika workshops att välja mellan. Äldre tekniker som knyppling finns också möjlighet att prova på. Stickning och virkning är fortsatt mycket populärt och här hittar du många olika typer av garn för alla dina projekt. Mobilsladdar som trasslar kan du nu råda bot på genom att sticka in dom! Vi har workshops som visar hur du gör.

Sy- & Hantverksfestivalen har nöjda besökare (och de är många!) som efter ett inspirerande mässbesök kommer hem med nya idéer och projekt att sätta igång med.

Välkommen in i gemenskapen du också!

Sy- & Hantverksfestivalen – trender och utveckling i en kreativ miljö

Under våren 2003 arrangerades Sy- & Hantverksfestivalen för första gången i Numera Mässors regi. Mässan hade redan då arrangerats sedan många år tillbaka på våren. Hösten hade man provat två gånger tidigare, men den var knappt hälften så stor i jämförelse besökarmässigt.

En tydlig trend under åren 2003–2006 var att intresset för quilt var enormt stort. Stickning var på uppåtgående och man var noga med materialvalen, till skillnad från under stickboomen på 80-talet. Under 2006–2008 exploderade intresset för scrapbooking. Efter hand byttes detta ut mot mer smyckestillverkning, vilket fortfarande är populärt och representerat på mässan.

De tydliga trenderna nu är intresset för virkning, där man framförallt virkar sjalar. En ny typ av virkning introducerades redan 2009 i form av amigurumis, små japanska djur. Här kopplade man gärna djuret till en historia och byggde upp små miljöer för dem, som sedan fotograferades och publicerades på tex bloggar. Intresset för stickning håller i sig, och precis som med virkningen, är materialvalen av största vikt. Ekotrenderna har följt med in i Sy- & Hantverksfestivalen. Det finns garn i t ex bananfibrer, i bambu och till och med i mjölk. Garn av mjölkfibrer känns kanske nyskapande, men faktum är att de första mjölkgarnerna producerades i Italien redan 1935.

Även om mässan från början hette ”Sy-festivalen” så har just sömnad stått lite till sidan för många andra former av handarbeten. Nu börjar dock sömnad komma fram alltmer, och då väljer man framförallt att sy barnkläder i retrotyger. Även här är det ekologiska val som dominerar.

Sy- & Hantverksfestivalens besökare är som en enda stor familj. Man håller kontakten på Facebook eller Instagram mellan mässorna och när det väl är dags då är det ingenting som kan hindra ett besök. Utmärkande är den goda stämningen och att man interagerar med alla – oavsett om man känner varandra sedan tidigare eller ej. Besökarantalet har under de senaste tio åren ökat i raketfart. I Älvsjö arrangeras mässan numera både vår och höst och den tidigare mindre höstmässan har vuxit till att bli lika stor som vårmässan. De senaste 10 åren har besökarantalet ökat med nästan 100%.

En mässa för kreativa sinnen helt enkelt!

Ulf Ottosson, VD Numera Mässor


Så här skriver Göteborgsposten om festivalen på Svenska Mässan 2017:

"I fjol kom Sy- och hantverksfestivalen för första gången till Svenska Mässan i Göteborg och tusen och åter tusen hantverksglada samlades kring färglada tygbalar, garner, senaste symaskinerna och inte minst alla workshops för hur man ska använda materialen.”

Läs hela artikeln här: GöteborgspostenSveriges Radio kom på besök när vi hade premiär i Umeå 2017:

"Ann-Sofi Ekenberg, projektledare hos arrangören Numera Mässor, förklarar varför de nu väljer att prova att arrangera festivalen i Umeå. – Vi har under många år fått förfrågningar om varför vi inte kommer längre upp i Sverige. Nu känner vi att det är sånt drag i handarbetet att vi testar i Umeå och ser var vi hamnar med det.”

Lyssna på inslaget här: Sveriges RadioÄven TV4 har uppmärksammat vår mässa:

Inslaget börjar ca 9.30 in i klippet.

Se inslaget här: TV4